25-те най-печеливши летищни марки в света могат да загубят до 1,7

...
25-те най-печеливши летищни марки в света могат да загубят до 1,7
Коментари Харесай

Водещите 25 летища в света могат да загубят до 1,7 млрд. долара заради COVID-19

25-те най-печеливши летищни марки в света могат да изгубят до 1,7 милиарда щатски $ от общата бранд стойност вследствие на пандемията COVID-19. Анализът на демонстрира, че летищният бранш е мощно обиден бранш в международен мащаб и може да се сблъска с евентуална загуба от 20% в цената на марката. 

Погледнато оттатък летищния бранш, цената на 500-те най-ценни марки в света, класирани от Brand Finance Global 500 2020, може да загуби към 1 трилион щатски $ вследствие на пандемията. Brand Finance е оценил въздействието на COVID-19 въз основа на резултата върху цената на компанията спрямо това, което беше на 1 януари 2020 година Вероятното влияние върху цената на марката е оценено за всеки бранш. Отраслите са класифицирани в три категории: лимитирано влияние (минимална загуба на личния капитал на марката или евентуален растеж на личния капитал на марката), умерено влияние (до 10% загуба на личния капитал на марката) и високо влияние (загуба на личния капитал на марката до 20%). 

" Кризата с COVID-19 съставлява рискова опасност за летищата по света, които губят 20% от общата стойност на марката и те биха се изправили пред непрестанно намаляващото търсене в изискванията на ограничавания за пътешестване. След като бъдещето на процедура излезе от техните ръце, летищата ще би трябвало да разчитат на силата на своите марки, с цел да се съвземат сполучливо, откакто светът се върне към някаква форма на нормалност ", коментира Савио Д`Суза, шеф по оценяването в Brand Finance.

Хийтроу резервира първото място

Летище Хийтроу резервира купата на най-ценната летищна марка в света, макар че регистрира 7% понижение на цената на марката до 853 милиона щатски $. Седмото най-натоварено летище в света и най-натовареното в Европа регистрира закрепени доходи на дребно на пасажер през предходната година и демонстрира признаци на закъснение на дълготрайния ритъм на напредък.

Плановете за спорната трета писта бяха главно затруднение през февруари тази година, когато Апелативният съд реши, че тя е противозаконна заради липса на ангажимент на държавното управление във връзка с климата, Хийтроу има пред себе си значимата задача да подсигурява, че проектите се поддържат живи, като в същото време се вписват в климатичната политика на Обединеното кралство.

Хийтроу регистрира спад от 85% на приходите през второто тримесечие на 2020 година, като броят на товарите спадна с 30%, а броят на пасажерите понижа с изумителните 96%.

Летище Банкок отбелязва скок с 24%

Летище Банкок е най-бързо разрастващата се марка в тазгодишната ранглиста, след нарастване на цената на марката с 24% до 260 милиона щатски $, като по едно и също време скочи с 4 места от 16-та на 12-та позиция в класацията. 

Посрещайки над 67 милиона пасажери през 2018 година, летище Банкок е шестият най-натоварен въздушен портал в Азия. Тъй като туризмът процъфтява в цялата страна и в Югоизточна Азия, летищата на Тайланд неотдавна утвърдиха втори терминал на летище Суварнабхуми, както и по-нататъшно развиване на терминалите и друга писта. Очаква се тази инвестиция от 1,4 милиарда щатски $ почти да утрои потенциала на летището. 

Международното летище на Хонконг е най-силното в бранша

В допълнение към измерването на общата стойност на марката, Brand Finance прави оценка и относителната мощ на марките въз основа на фактори като маркетингови вложения, познаване на клиентите, задоволеност на личния състав и корпоративна известност. Според тези критерии интернационалното летище в Хонконг (с 3% до 321 милиона щатски долара) е най-силната летищна марка в света с рейтинг на интензитета на марката (BSI) от 88,6 от 100 и подобаващ първокласен рейтинг на марката AAA.

Международното летище в Хонконг се ангажира с Master Plan 2030, фокусирайки се върху разширението и развиването на летището, с цел да реализира задачата си да обслужва спомагателни 30 милиона пасажери годишно. Марката означи по-добро потребление на летището и акуратност - двете основни мотори, стоящи зад нарастването от 2.3 BSI точки.

Гражданските безредици, които обгърнаха Хонконг, освен доведоха до внезапен спад в търсенето на пътувания, само че директно засегнаха летището поради окупираните от протестиращи зали за тръгване и идване. Това в комбиниране със разтърсванията към ковид, е повлияло както на самолетните компании, по този начин и на летището, като потенциалът е доста понижен. Както при всички марки летища в класацията, възобновяване за Хонконг Интернешънъл зависи от това какъв брой дълго рецесията с COVID-19 гълтам света.

Източник: 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР